Malawi - Francis Chingwengwe

Francis woont met zijn vrouw Fortunate en vier kinderen in Zomba. Sinds 2005 is hij actief voor Schols-Foundations als projectmanager. Hij genoot zijn opleiding in het noorden van Malawi, in Mzuzu. Hier studeerde hij watermanagement. Naast dat hij voor de stichting werkt geeft hij les op een middelbare school in Zomba. Op de middelbare school geeft hij wiskunde, aardrijkskunde en natuurkunde.

Regelmatig reist Francis naar Mua. Hier overlegt hij met de zusters die de kinderen op het internaat verzorgen. Hij evalueert met hen wat er op dat moment nodig is. Schols-Foundations draagt op het internaat bij aan het eten voor de kinderen, sport- en spelfaciliteiten, medische voorzieningen, basisartikelen voor hygiëne en iets extra’s zoals de snacks of een feestelijke maaltijd. Voor alles wat hier buiten valt komt Francis met een advies voor het bestuur in Nederland.

In Malawi ondersteunen we naast het internaat in Mua ook een aantal individuele studenten. Francis staat met allen van hen in contact. Zij worden deels of helemaal ondersteund in de opleiding die zij volgen. Francis bezoekt hen op school, ondersteund hen in de voortgang van de opleiding en zorgt dat de schoolgelden worden betaald.

 

Indonesië - I Nyoman Suarsa (Abut)

Abut woont met zijn vrouw Ketut en twee kinderen vlak bij het project van Schols-Foundations in Samuh. Hij is geboren en getogen in het dorp. Sinds 2002 is hij betrokken als projectmanager bij Schols-Foundations. Hij verzorgde de begeleiding en sponsoring van de studenten die aangesloten waren bij ons project op Bali. Vanaf 2004 besloot hij vanuit zijn woning huiswerkbegeleiding te verzorgen voor middelbare scholieren.

Via de stichting volgde hij een aantal opleidingen en cursussen waaronder Engels en computervaardigheden. In 2007 opende Karel het gebouw en de leslokalen; Kubu K-LIMA. De huiswerkbegeleiding verplaatste naar de lesruimten en Abut bereidde het programma uit met computerles, lessen Engels, Sociale Vaardigheidstraining, Zwemles en Balinees dansen. Kinderen volgen na school, vanaf 14:00 in de middag, lessen binnen Kubu K-LIMA.

Doordat Abut een goede band heeft met de ouders van de leerlingen, weet hij hoe het draagvlak bij hen is voor schoolkosten of een vervolgopleiding. Voor ouders die niet draagkrachtig zijn doet Abut een voorstel aan het bestuur van Schols-Foundations om hen extra te ondersteunen.

Nyoman Suarsa

Lees meer over Abut:

Indonesië - I Nyoman Sudiada (Sobat)

Sobat kennen we sinds 1996, het eerste bezoek aan Indonesië. Jaren later zochten we hem op in Samuh en werden de eerste plannen geschetst voor een educatie-project in het dorp. Sobat woont samen met zijn vrouw Iluh en drie jongste kinderen in Samuh. Sobat is inmiddels opa, zijn oudste dochter is getrouwd en woont in Denpasar met haar man en dochter.

Sobat heeft lange tijd als visser gewerkt om zijn gezin te onderhouden. Net als zijn vader en broer bezat hij een boot waarmee hij elke ochtend de zee op ging. Nog altijd is hij te vinden op het water, maar nu meer als hobby. Naast het vissen is zijn familie actief in de bouw. Sobat werkt sinds 2007 voor Schols-Foundations.

Naast dat hij Kubu K-LIMA heeft gebouwd verzorgt hij nu het onderhoud van de gebouwen en het terrein. Daarnaast regelt Sobat de boekhouding. Volledig op papier houdt hij precies bij wat er in en uitgaat. Abut zet dit om in een digitale spreadsheet die aan het bestuur kan worden voorgelegd. De twee zijn familie van elkaar, hun vaders waren broers. De oude mannen zijn inmiddels overleden.