Draag bij aan

de moestuin in Samuh, Bali (Indonesië)

Wij zorgen al ruim 30 jaar voor onderhoud en kost op onze scholen.

Dit jaar vroegen we onze leerlingen wat zij wilden leren.

Een tikkie kan ook

Draag bij door een tikkie te sturen. Je kunt onderstaande QR-code scannen of op de knop klikken. Onwijs bedankt!

Al 15 jaar ervaring

In Samuh, op het Indonesische eiland Bali, staat Kubu K-LIMA. Deze school zorgt voor (buitenschoolse) activiteiten en extra studiemateriaal, zodat jongeren op Bali zich kunnen ontwikkelen. Denk hierbij aan lessen die regulier onderwijs niet geeft, zoals computerlessen. We kijken hierbij wat nodig is én wat de kinderen zelf belangrijk vinden voor hun toekomst. Deze hulp is er al ruim 15 jaar. Bali is hard getroffen door de lockdowns. De scholen waren bijna de gehele periode dicht, waardoor leerlingen nu met veel plezier weer komen en hun achterstanden inhalen. 

Wat is het doel? 

Onze leerlingen in Bali zeggen meer te willen leren over planten en tuinieren. Dat laten wij ons geen twee keer zeggen. We grijpen deze gelegenheid aan om het leerprogramma uit te bereiden en natuureducatie aan te bieden. 

Een deel van ons terrein is nog leeg. In gesprek met de leerlingen kwam onze projectmanager Abut erachter dat ze dit graag willen opknappen en mooi maken met planten en bloemen. Natuurbehoud en een schone leefomgeving zijn belangrijke thema’s in het overbevolkte Bali. Veel afval belandt langs de kant van de weg, in de rivieren en we kennen allemaal de plastics die in de oceaan rondzwerven. Aan het opruimen van de omgeving besteedt Abut al langere tijd aandacht (zie onze LinkedIn pagina). Tijd voor een volgende actie! Het bijhouden van een (moes)tuin in combinatie met een educatieprogramma zorgt voor bewustzijn (en ander gedrag). 

Ons plan

We hebben als doel om 2.500 euro op te halen. Daarvoor komen planten, gereedschap en een tuinexpert die de leerlingen een jaar lang helpt.  

Elk bedrag draagt bij. Al is het maar een euro! Maar om je een indruk te geven van de kosten, hebben we een aantal bedragen opgesomd (uiteraard koopt onze projectleider in Indonesië in bij lokale ondernemers). 

Doneer €1,- (Een zakje zaden – En een deel van je tijd door onze actie in je socials en met je vrienden te delen)
Doneer €6,- (Je doneert een schoffel)
Doneer €8,- (je doneert een schep)
Doneer €25,- (jij doneert 5 kuub tuinaarde)
Doneer €60,-  (Jij betaalt de uren van onze docent voor 1 maand! Wauw!)
Doneer €100,- (Jij hebt zojuist alles wat hierboven staat gedoneerd!)
Of bepaal zelf het bedrag.  

Wat krijg je nog van ons? 

Naast enorme dankbaarheid, omdat wij ons budget kunnen blijven steken in het verzorgen van onderwijs en het behouden van de projectleiders, geven wij iedereen die een e-mailadres achterlaat een gratis cursus Indonesisch koken. Want dat maakt iedereen blij! 

FAQ

Hoe lang bestaan jullie al?

Wij bestaan sinds 1990. Op Bali zijn we ongeveer 15 jaar actief. De leerlingen kunnen daar op onze kosten meedoen aan activiteiten die zorgen dat ze meer kansen hebben op de arbeidsmarkt. We betalen docenten, zorgen voor lesstof, apparatuur en boeken. Soms komen onverwachte projecten langs. Zoals nu dit initiatief

Waar komt mijn geld terecht?

Volledig bij het project. Abut, onze projectmanager op Bali, zorgt ervoor dat het goed terecht komt! Dat doet hij al jaren voor ons. Hij koopt lokaal de spullen voor de moestuin in. Dit past ook bij onze werkwijze. Wij bouwen geen school waar we daarna niet meer naar omkijken. Wij gaan voor langdurige relaties en zorgen dat de school blijft en de leerlingen een mooie toekomst hebben. Geld vragen we alleen als we weten dat de donateurs er 100% impact mee kunnen maken.

Wat is de impact die ik maak?

De impact is groot. De leerlingen hebben extra lessen nodig, zodat ze een betere toekomst krijgen. Gezonde voeding, zelf eten verbouwen en koken zijn belangrijk voor de leerlingen als zij straks op eigen benen staan.

Kan ik ook op een andere manier helpen?

Help je liever (ook) anders mee?  Het delen van de link is gratis en helpt ons verder! 

Waarom betaalt de overheid niet / het fonds niet?

Wij gaan voor een gezonde financiële huishouding. Dit betekent dat wij willen zorgen voor een goed lopende school, maar de extra’s via donateurs ophalen. Voor ons is het aanleggen van een moestuin niet-begrote kosten. Het latere onderhoud wel. Investeringen die niet-begroot zijn, zorgen ervoor dat onze reserves afnemen. Op de lange termijn is dat ongezond voor onze financiën. Bovendien betrekken we onze donateur graag bij projecten waar zij zeker weten dat het geld terecht komt op de locatie. In dit geval kopen we spullen om een moestuin aan te leggen. We zijn wel van plan om onze docenten te leren hoe zij de tuin blijven onderhouden met de leerlingen. Dan wordt het een vast onderdeel van de school.

Wat betaalt het fonds zelf?

Wij ondersteunen op Bali een projectleider. Abut checkt de gebouwen, de offertes en onderhoudt contacten met de overheid en de ouders van de leerlingen. Wij kennen hem als een betrouwbare en eerlijke ‘collega’.

Moet ik echt registreren om te betalen?

Betaal je liever zonder registratie? Dat kan via een tikkie. Je ziet deze bijdrage niet meteen in de pot verschijnen én wij kunnen je dan ook niet persoonlijk vertellen hoe blij wij met deze bijdrage zijn.

Overigens gebruiken wij de registratie alleen om te kunnen vertellen over de aankoop van spullen en het gebruik van de moestuin. Je kan uiteraard ook deze eenmalige update ontvangen via onze nieuwsbrief.