Een project op de Filippijnen gaat niet zonder slag of stoot. We horen in Nederland eigenlijk te weinig over de problemen waar het land mee te kampen heeft.

De Filippijnen zijn een republiek in Zuidoost- Azië. Het land bestaat uit 7641 eilanden waarvan de grootste twee Luzon en Mindanao zijn. Deze beide eilanden beslaan samen zo’n twee derde van de oppervlakte van het land, dat met ongeveer 300.000 km² ruim 7 maal zo groot is als Nederland De Filipijnen hadden bij de laatste officiële telling in 2015 bijna 101 miljoen inwoners.

Door de locatie van de Filipijnen nabij de Pacifische Ring van Vuur en de evenaar zijn de Filipijnen gevoelig voor aardbevingen en tyfoons. Deze locatie zorgt echter ook voor relatief veel natuurlijke hulpbronnen en een grote biodiversiteit.

De Filipijnen hebben door langdurige kolonisatie door Spanje en de Verenigde Staten veel westerse kenmerken. Zo is een groot deel van de bevolking katholiek, het is na Brazilië en Mexico het grootste katholieke land ter wereld.

De Filipijnen kennen een scherpe tegenstelling tussen arm en rijk. Er is sprake van een kleine, rijke elite en een groot arm deel van de bevolking dat veelal onder het bestaansminimum leeft. De elite heeft zowel op economisch als op politiek gebied de touwtjes in handen. In de jaren 70 werd het land op dictatoriale wijze geregeerd door president Marcos. Diens opvolger Aquino,de eerste vrouwelijke president van het land, bracht de democratie weer terug, maar economisch herstel bleef uit. Ook werden problemen, zoals de corruptie, de ongelijke verdeling van rijkdom en het grondbezit tijdens haar regeerperiode en die van haar opvolgers niet aangepakt. De huidige president is Duterte. Hij werd in 2016 gekozen. Hij beloofde in zijn verkiezingscampagne dat hij met harde hand zou gaan regeren, om de criminaliteit in het land een halt toe te roepen.

Bevolkingssamenstelling

Ongeveer 80% van de inwoners van de Filipijnen zijn van Maleise afkomst. Hun voorouders kwamen enkele duizenden jaren geleden middels enkele volksverhuizingen van het vasteland van Zuidoost-Azië en het huidige Indonesië naar de Filipijnse archipel. In de loop der tijd zijn er zo’n 100 etnische groepen ontstaan, die zich van elkaar onderscheiden door hun taal en cultuur.

Onderwijs op de Filippijnen

De kinderen in De Filippijnen krijgen gratis basis- onderwijs. Daarna kunnen ze naar het voortgezet onderwijs en de universiteit.

Ons project

Ons project richt zich op onderwijs in de Filippijnen op het eiland Mindanao. Dit eiland is niet in trek bij toeristen en daardoor zijn er veel arme gezinnen.

De arme kinderen uit dit gebied kunnen na de basisschool geen voortgezet onderwijs volgen omdat ze dat niet kunnen betalen.

Ze komen uit kleine dorpen ver weg van de stad en moeten een lange reis maken voor onderwijs.

Wij hebben als Stichting een huis gebouwd, waar de kinderen door de week verblijven. Ze kunnen naar school en ook het schoolgeld wordt door ons betaald.

In het weekend gaan ze naar huis. Naar hun dorp, waar het niet altijd veilig is. Op Mindanao zijn af en toe moslim- groepen actief, die bomaanslagen plegen.

Gelukkig wordt hier aandacht aan besteed door de regering.

De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in het duurzaam maken van het studiehuis.

Door tyfoons en hevige regenval heeft het gebouw veel te lijden.

Er is een projectleider, die de kinderen in het huis opvangt, samen met ze kookt, het huis onderhoudt.

Hij begeleidt ze met huiswerk maken en voorbereiden op examens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Name