Dit is Alice achter haar naaimachine. Haar moeder Rose heeft vroeger in Mua op school gezeten en werkt nu op het internaat als kok. Rose woont samen met haar twee kinderen, Alice en James op het terrein van het internaat. De foto is door Stije van der Beek bij hen thuis gemaakt.

Schols- Foundations Alice

Speciale Sponsors

Alice wilde graag met ons delen wat ze leert op de modevak-academie. De opleiding die door Schols-Foundations wordt gefinancierd omdat haar moeder de middelen er niet voor heeft. De naaimachine heeft ze ook van een van onze sponsors gekregen, ze is er heel behendig en extreem voorzichtig mee.

Heerlijk, zegt ze, dat geluid als ik er achter zit en weet dat ik iets moois kan maken.

Na haar opleiding wil ze in Mua een winkeltje beginnen. Zo kan ze bij haar moeder blijven wonen en geld verdienen in het dorp. Er is veel vraag naar naaisters. Het is gebruikelijk in Malawi om kleding te laten maken. Hier zie je de welbekende stoffen terug. Deze kleding is voor speciale gelegenheden als een kerkbezoek op zondag en feestdagen.

De gevolgen van COVID19

Op dit moment is Alice thuis bij haar moeder. De scholen en onderwijsinstellingen zijn gesloten, ze kan nu haar laatste jaar aan de opleiding niet afmaken. Het is even afwachten wat de ontwikkelingen hier gaan zijn.

James is ook thuis. Hij zit een paar kilometer verderop op school en woont daar in een internaat. In vakanties is hij ook thuis in Mua, en nu zijn school gesloten is probeert ook hij zijn moeder te ondersteunen.

Wat Schols-Foundations doet

Waar de docenten door de overheid worden doorbetaald wordt het ondersteunende personeel vaak vergeten. Zij kampen jaarlijks met maanden waarin zij geen inkomen ontvangen. We proberen hen zo veel mogelijk bij te staan. We trekken sponsors aan om hun kinderen naar school te kunnen sturen en te voorzien in schoolspullen. Op die manier dragen we eraan bij dat het gezin later op een meer duurzame manier uit te armoede kan komen.

Op dit moment ondersteunen we Rose en haar kinderen, alsook andere mensen uit de ondersteunende functies in de basisbehoeften. We zorgen dat er eten is en zaken voor persoonlijke hygiëne. Het sluiten van de grenzen in Zuid-Afrika heeft grote gevolgen. Goederen weten Malawi moeilijk te bereiken en ook transporten uit Mozambique verlopen moeizaam. Dit maakt dat eten schaars wordt.

De crisis zelf, wat we in Nederland ook zien in sommige sectoren, zorgt voor baanverlies, het sluiten van winkels en bedrijfjes. Zoals Francis zegt; “Many people have hand to mouth jobs.” Hij bedoelt dat wat men overdag verdient, s ‘avonds gelijk aan eten uitgegeven moet worden. Er is geen buffer. En nu die baan wegvalt ontstaat er gelijk honger in een gezin.

Dit proberen wij samen met u zo veel mogelijk op te vangen voor de betrokkenen bij onze stichting. Onze projectleiders zijn met hen in contact en bekijken per gezin wat er acuut nodig is.

Alle beetjes helpen en we zijn zeer dankbaar voor uw inzet.

Donatie € -

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Name