Luka hebben we leren kennen als opstandige puber. De eerste keer dat we het project bezochten zat hij in Mua op school. Hij is al zijn hele leven doof, geluid maakt hij liever niet. Je hoort hem alleen als we de slappe lach hebben.

Luka
Luka in Lilongwe

Met veel moeite heeft hij zich door het reguliere onderwijs geworsteld, maar met een diploma als resultaat. Inmiddels woont hij in Lilongwe en heeft hij een opleiding accounting afgerond en een vrouw en zoontje.

De horende wereld in Malawi staat nog niet open voor dove-medewerkers. Een gebrek aan kennis maakt dat men niet goed snapt wat er mis is met iemand die doof is.

Ondernemen

Aan een baan kwam hij maar moeilijk. Hij heeft besloten voor zichzelf te beginnen. Via een sponsor konden we een bescheiden bedrag voor hem vrij maken waar hij een “shop” langs de weg mee kon huren. Hij verkoopt nu meubels.

Shop van Luka
De shop van Luka aan de weg

Het besluit om zijn eigen weg te gaan heeft ertoe geleid dat hij zo veel mogelijk andere dove mensen probeert te helpen. Hij heeft een groepje in dienst genomen. Enkelen van hen maken de meubels, anderen proberen deze te verkopen. Dit met wisselend succes. Toch weten ze gezamenlijk rond te komen.

Het geeft een veilig gevoel dat ze elkaar kunnen helpen. Ze spreken dezelfde taal en ondervinden dezelfde moeilijkheden. Het is een hecht gezelschap.

shop van Luka

COVID19 in Malawi

De shop moest sluiten vanwege de COVID19-crisis. Dit betekent dat de groep gelijk zonder inkomsten kwam te zitten. Met de sponsoring die we hebben opgehaald via de website hebben we hen en hun gezinnen de eerste maanden kunnen helpen. Inmiddels proberen ze op andere manieren meubels te verkopen. We blijven hen volgen en dragen bij daar waar nodig.

Bedankt voor uw bijdrage.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Name