Plastic.

We kennen de beelden van stranden op Bali vol met plastic afval. Het ligt overal. Langs de kant van de weg, tussen de bomen, in het water en ook op de stranden. Ook op Bali groeit de aandacht voor het probleem. Er wordt hard gewerkt aan de beeldvorming door plastic rietjes en flesjes te bannen uit restaurants en hotels. Trash-hero is actief op scholen en mobiliseert kinderen om plastic in te zamelen. Ze leren over het proces van recyclen en de gevaren van plastic in hun leefomgeving.

Het project ligt er netjes bij. Daar is de afgelopen jaar veel tijd en energie van onze projectleiders naar uit gegaan. Nu is het tijd om ook de omgeving schoon te maken. In samenwerking met de projectleiders hebben we een kick-off georganiseerd voor de plastic inzameling van Kubu K-lima.

Het plastic kan elke maand worden weggebracht naar een organisatie die het sorteert, wast en recycle-klaar maakt.

The quest

Met een groep van vijftig kinderen starten we zes spellen over het milieu. De kinderen worden verdeeld in groepjes en elk krijgt tien minuten per spel. De kinderen proberen olie uit water te scheiden, best heel moeilijk. Ze raden hoe lang het duurt voor alledaagse dingen vergaan in de natuur. Eén van de spellen is het vissen van rommel uit het zwembad en om het vervolgens te sorteren naar materiaalsoort. Ook bekijken ze een video over het gevaar van plastic voor de natuur en filteren vuil water door middel van aan zelfgemaakt filter.

“Ik heb nog nooit een groep kinderen zo geconcentreerd naar druppelend water zien kijken,” vertelt een docent later.

Afval op je bord

Voor het laatste spel staat er een bord eten klaar. Wie wil? Op het bord liggen spullen die we hebben gevonden langs de weg. Een batterij, een plastic rietje, een zakje, verpakkingen. Niemand wil dit eten maar, eten we dit niet al? Samen met de kinderen bekijken we hoe de rommel vanuit de fabriek, in de winkel ligt, hoe het gekocht wordt en op straat weggegooid. Vervolgens wordt het door een vis of varken opgegeten, en wij eten weer die vis en dat varken. Met dit beeld in gedachte gaat het groepje rap aan de slag. Buiten de poort wordt de rommel langs het pad en tussen de bomen verzameld. Een flinke oogst.

“Wanneer ze ook afval van thuis mogen inleveren betrekken we gelijk de ouders,” vertelt Nyoman.

De kinderen zijn enthousiast en de bewustwording groeit. Hopelijk zet dit  door in de rest van het dorp.

De foto’s zijn gemaakt door Abke van Zandwijk

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Name